top of page
Writer's picturecoachpetrican

Cat de complex poate fi un lucru simplu ca mersul pe jos?



Gait cycle


Atunci cand ne gandim la mers nu ne vine nimic in minte si credem ca este o activitate "autonoma" a organismului, de aceea nu punem accent pe acest tipar de miscare. De fapt, atunci cand vorbim de miscarile de baza sau mai bine zis de tiparele de baza, este important sa intelegem ca vorbim despre: respirat, mers, alergat. Chiar daca nu ne concentram deloc asupra acestor aspecte trebuie sa stim ca acestea, la baza, sunt miscari foarte complexe care influenteza tot corpul uman.




In articolul de astazi "descompunem" mersul pentru a-i vedea fiecare faza si o sa descoperiti cat de important este mersul atunci cand vorbim de calitatea miscarii.

Acesta este impartit in 2 faze si are in total 8 etape.


1. Faza de sprijin (stance phase)



2. Faza de balans (swing phase)




Mersul este alcatuit 60% din faza de sprijin si 40% din faza de balans. Pentru a descrie cele 2 faze, o sa iau ca si reper piciorul drept ca fiind primul membru care se misca.


Faza de sprijin incepe in momentul in care piciorul drept (calcaiul) ajunge in contact cu solul. Dupa care urmeaza etapa de mijloc (mid stance) atunci cand piciorul ajunge in totalitate pe sol, in timp ce piciorul stang e in faza de propulsie, moment in care degetul mare paraseste solul. Daca e sa vedem miscarile de la nivelul piciorul in faza de sprijin, acestea sunt urmatoarele:


supinatie-pronatie-supinatie


Faza de balans incepe in momentul in care faza de sprijin se termina si piciorul drept paraseste solul (degetul mare). In aceasta faza avem 2 etape esentiale: faza de accelerare si cea de decelerare. In faza de accelerare: corpul trebuie sa produca forta sa se propulseze inainte (incepe cu desprinderea degetului mare si se termina in balansul de mijloc, cand picioarele ajung paralele). In faza de decelerare: corpul trebuie sa "franeze" viteza cu care este tras spre sol pentru a putea controla articulatiile piciorului, astfel se creeaza stabilitate (mid swing pana cand calcaiul atinge solul).


Acum ca am vorbit despre fazele principale, e timpul sa povestim de cele 8 etape pentru a vedea ce articulatii ale partii inferioare a corpului implica si cum functioneaza:


1. Initial contact

2. Loading phase

3. Mid stance

4. Terminal stance

5. Pre swing

6. Initial swing

7. Mid swing

8. Terminal swing


Initial contact sau heel strike

Momentul in care piciorul atinge solul (in supinatie) cu articulatia coxofemurala flexata la 30 grade impreuna cu extensia completa a genunchiului si cu glezna in pozitie neutra.




Loading phase (pronatie)

Aici corpul absoarbe impactul cu solul prin contractia musculaturii piciorului. Articulatia CF incepe sa mearga in extensie, in timp ce flexia genunchiului ajunge undeva la 10-20 grade iar piciorul in flexie plantara la 20 grade.




Mid stance (pronatie)

Din momentul acesta bazinul isi schimba orientarea spre extensie maxima. Genunchiul incepe sa se extinda din nou dar nu complet, in timp ce glezna ajunge in dorsiflexie. Pe parcursul acestor etape corpul se afla pe un singur picior, unde se face trecerea de la absorbtia fortei la producerea ei in scopul propulsiei.



Terminal stance (heel off)

Aceasta etapa incepe cand calcaiul paraseste solul iar greutatea corpului se afla in partea din fata a piciorului, in zona metatarsala. Aici articulatia CF ajunge in extensie la 20-30 grade, genunchiul din extensie in flexie ( 5 grade), iar piciorul din flexie dorsala in pozitie neutra.





Pre swing toe off (supinatie sau pre swing)

Aici schimbam faza de sprijin in cea de balans si avem din nou doua puncte de contact cu solul. Bazinul este tot in extensie, genunchiul in flexie de 30-40 grade, in timp ce flexia plantara creste la 20 grade.

Tot aici bazinul incepe sa faca flexie.




Initial swing

Piciorul s-a desprins de pe sol, flexia articulatiei CF creste datorita iliopsoasului care se contracta, lucru ce creeaza un moment de rotatie externa. Genunchiul ajunge in flexie maxima de 50-65 grade, in timp ce glezna ajunge din flexie plantara in pozitie neutra.





Mid swing

Din nou picioarele ajung in paralel, unde flexia CF este de 30 grade prin contractia adductorilor care creeaza un moment de rotatie interna. Genunchiul incepe sa isi scada flexia si ajunge intr-un grad mai mic (30 grade), in timp ce glezna ajunge in flexie dorsala.




Late swing

Ajungem in prima faza descrisa.




Ce am observat?


Faptul ca: in timpul mersului corpul se misca prin toate planurile de orientare, iar la nivelul articulatiilor au loc mai multe miscari, in timp ce diferite grupe musculare lucreaza impreuna in mod izometric, excentric si concentric pentru a absorbi sau produce forta. Un lucru interesant la mers este faptul ca piciorul trebuie sa treaca de la supinatie, la pronatie pentru a incarca tesuturile de la nivelul piciorului, dupa care din nou in supinatie. Sau, un alt exemplu, femurul trebuie sa faca rotatie interna, dupa care externa in diferite etape pentru a putea incarca eficient musculatura dar si pentru a ne misca cu un consum cat mai mic de energie.


Incarcare= rotatie interna, adductie, dorsiflexie

Propulsie= rotatie externa, abductie, flexie plantara


Sper ca articolul acesta ti-a fost de folos si ca acum intelegi mai bine modul in care corpul functioneaza in timpul mersului si cat este de important atunci cand vorbim de calitatea miscarii.

1,558 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page